Yamaha MT-01 Review. Een 1700cc naked bike?

Yamaha MT-01

De Yamaha MT-01, de eerste MT geproduceerd.

Oorspronkelijk gepresenteerd als concept motor bij de Tokyo Motor Show in 1999. Door een grote interesse van het publiek is de machine uiteindelijk in 2005 in de productie gegaan.

Het begint met al met de motor zien in het echt, het enige waar je naar kunt kijken is het gigantische blok afkomstig van de Yamaha XV1700 Warrior. Daarna vallen andere zaken op zoals de bijzondere R1 achterbrug, sportieve voorvering van de R1 en de vreemde maar toch passende koplamp. Een echte Frankenstein motor.

De motor is nooit officieel uitgebracht in de Verenigde Staten omdat er werd verwacht dat de motor daar niet populair zou zijn.

Start je de motor op voel je een flinke humph. Deze motor komt echt tot leven.  Ga je eenmaal rijden dan stuurt de motor als een scheermes, echter valt het getril en het leven van het motorblok het meest op. Iets waar je continu mee blijft spelen.

KODO noemen ze dit, Het Japanse woord dat staat voor een ritmische hartslag of drumbeat. Puur gevoel.

De motor is geen cruiser, geen echte naked bike. Eigenlijk valt deze motor nergens in te plaatsen.  Deze motor is schaars, heel schaars op dit moment zijn er xx te vinden op de tweedehands markt. Waarom vraag je, je dan af?

De motor is eigenlijk nooit een verkoophit geweest voor Yamaha maar toch hebben ze de motor bijna 7 jaar gemaakt. Van 2005 tot 2012.  Als ik kijk naar de originele nieuwprijs van rond de 14.000 euro begrijp ik dat wel. Zeker in die tijd was het een van de duurdere motoren en dan is het net zo’n motor wat niet in een hokje valt te plaatsen waardoor mensen alsnog voor een supersport, allroad of echte naked zouden gaan voor een lagere prijs.

De motor kon je destijds voorzien van verschillende pakketten om de motor op te laten voeren.

Stage 1 :Akrapovic Slip-on

Stage 2: Akrapovic + tuning

Stage 3: Akrapovic, + tuning + Klepveren, koppelingsveren hoge compressiezuigers en andere nokkenassen.

De stage 3 zie je nauwelijks nog op de tweedehands markt, mogelijk omdat de fabrieksgarantie zou komen te vervallen en dat de mensen die het hebben de motor niet zo snel weg zullen doen. Wat sowieso wel opvallend is bij dit type motor. 

Het gewicht van de motor is een niet misselijke 265 kg. En dat voel je. Aangedreven door 90 pk en 150nm koppel.

De motor is een onbekend en onbemind monster, een motor die alleen nog maar zijn waarde zal behouden en waarschijnlijk ook nog zal laten stijgen. 

Laat je niet afschrikken door de bijzondere Frankenstein combinatie. Probeer het, en wellicht wil je nooit meer anders. ALS je er een kan vinden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *